De BPIF heeft zijn nieuwste Printing Outlook-enquête vrijgegeven, waarbij onzekerheid over overheidssteun voor energiekosten het beeld voor het eerste kwartaal vertroebelt, ondanks de verwachtingen van een “iets positievere outputbalans”.
Uit het onderzoek bleek dat de voorspellingen voor het vierde kwartaal van 2022 bijna precies waren uitgekomen zoals voorspeld.
Printing Outlook ontdekte dat een derde van de printers erin slaagde de uitvoerniveaus in het vierde kwartaal te verhogen, terwijl 38% erin slaagde de uitvoer stabiel te houden. De overige 29% rapporteerde een daling van de productieniveaus, resulterend in een saldo van +4 in vergelijking met een prognose van +3.
“Een zevende achtereenvolgende kwartaal van positieve productiegroei is zeer welkom, maar wordt natuurlijk moeilijker vast te houden naarmate we verder gaan dan de scherpe door Covid veroorzaakte daling in 2020 en de verlengde herstelperiode daarna”, meldde de BPIF.
Voor Q1 2023 wordt “een iets positiever outputsaldo verwacht”.
Voor 35% van de bedrijven wordt voorspeld dat de outputgroei zal toenemen, 41% voorspelt dat ze het outputniveau stabiel kunnen houden, terwijl 24% verwacht dat het outputniveau zal dalen.
Hoewel respondenten hoopten dat de kosteninflatie een hoogtepunt zou hebben bereikt, heeft de onzekerheid over de afgezwakte steun in de nieuwe energierekeningkortingsregeling van de regering dat sentiment gekrompen.
Verdere details en richtlijnen over de nieuwe regeling zullen eind maart worden gepubliceerd.
De energieprijscrisis had ook invloed op toekomstige uitgavenplannen, waarbij de BPIF bedrijven vroeg om hun drie belangrijkste investeringsdoelstellingen voor het komende jaar vast te stellen. De beste antwoorden waren: verlaging van de energiekosten; workflow en automatisering; en netto nul-initiatieven; gevolgd door MIS op een gedeelde vierde plaats met mailing en uitvoering.
Factoren zoals aanhoudende en extreme kostendruk, economische onzekerheid en politieke instabiliteit hebben “duidelijk eerdere vertrouwensherstel uitgehold”, dat in het vierde kwartaal daalde en voor het eerst in twee jaar een negatief saldo opleverde.
BPIF-econoom Kyle Jardine zei dat hoewel de Britse grafische industrie “doorging met herstellen”, het niet gemakkelijk was om dit herstel vast te houden.
“Het bredere economische landschap heeft het vertrouwen van de industrie aangetast; en de groeiende omzetstatistieken van de industrie maskeren de uitdagingen op een manier waarop de statistieken van papier, karton en inktverbruik dat niet doen,’ zei hij.
“Bedrijven passen zich aan en velen willen nog steeds groeien. Het volledige rapport laat zien dat investeringsbudgetten en -prioriteiten voor veel bedrijven opnieuw zijn geëvalueerd in de nasleep van de huidige kostencrisis – problemen bij het werven van arbeidskrachten hebben investeringen gericht op automatisering en workflow-efficiëntie; en hoge energiekosten hebben netto nul en energie-efficiëntie tot een veel populairder doelwit gemaakt.
Het onderzoek werd uitgevoerd van 4-23 januari. Er waren 102 bedrijven bij betrokken met 5.317 werknemers en een gezamenlijke omzet van iets meer dan £ 820 miljoen.